środa, 23 maja 2012

Ciasto z rabarbarem!


Tym razem zapraszam na coś słodkiego, pysznego od czego nie będziecie się mogli oderwać! Ciasto z rabarbarem! Przepis banalnie łatwy, pochodzi ze zbioru mojej mamy i przypomina smak dzieciństwa. Co do dodanych owoców istnieje całkowita dowolność (wyjątek stanowią pomarańcze - są zbyt wodniste)! Wybierajcie owoce sezonowe, najlepsze jest z rabarbarem i wiśniami, ale to moja subiektywna ocena :)

Składniki:
- 1 kostka margaryny w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1łyż. proszku do pieczenia ( opcjonalnie pół łyżeczki sody oczyszczonej)
- 3 jajka 
-ok 80 ml śmietany 12% ( tylko takiej! )
-owoce

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki.
  2. Margarynę ucieramy z cukrami na gładką, puszystą masę.
  3. Stopniowo dodajemy naprzemiennie, mąkę, żółtka i śmietanę i ucieramy na gładką masę.
  4. Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy całość.
  5. Blachę smarujemy masłem lub margaryną. Wlewamy ciasto i na wierzch dodajemy owoce. 
  6. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
  7. Wedle uznania upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!


2 komentarze:

  1. pysznie to ciasto wygląda
    muszę koniecznie takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy rabarbaru nie jadłam :p ale miasto wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń