czwartek, 17 maja 2012

Grillowane drobiowe szaszłyki

Z racji tego, że mamy sezon grillowy pierwszym przepisem jaki się tu pojawi będą grillowane drobiowe szaszłyki. Może w ostatnich dniach pogoda nas nie rozpieszcza i niekoniecznie nadaje się na uczty pod gołym niebem, ale jest coś co idealnie zastępuje tradycyjnego grilla. Wystarczy patelnia grillowa, która jest idealna do mięs ( zwłaszcza jeśli, któraś z Pań ma ochotę się odchudzać to wtedy może zjeść tradycyjnego kotleta bez tłuszczu). Ja osobiście polecam patelnię z IKEA, która sprawdza się idealnie KLIK.

Sam przepis jest banalnie prosty, pyszny no i dietetyczny! :)

Składniki na 7 sztuk:
- jedna pierś z kurczaka
- jedna papryka
-jedna cebula (biała lub czerwona)
- łyżka oliwy
- bazylia, oregano, papryka słodka (ilość zależy od własnych upodobań)


  1. Przyprawy mieszamy z oliwą i na chwilę odstawiamy.
  2. Kroimy pierś z kurczaka na kostki dodajemy do marynaty i dokładnie mieszamy. 
  3. Kiedy nasz kurczak będzie się marynował przygotowujemy warzywa, krojąc w średnie kostki. 


4.  Tak przygotowane mięso oraz warzywa, nadziewamy  naprzemiennie  na patyczki do szaszłyków, a następnie dajemy na nagrzaną patelnie lub samego grilla.



5. Szaszłyki obracamy średnio co 3-5 min. Grillujemy ok 20 min.
6. Można podać z sałatką lub samą bułką, wedle uznania. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ostatnio też na grilla robiłam szaszłyki, wyglądały praktycznie tak samo, tylko dodałam do nich jeszcze pieczarki, w sumie niepotrzebnie. :) Ale za to jakie to jest smaczne! Ślinka cieknie. :)

    Obserwujemy? :>

    Pozdrawiam!

    P.S. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu: http://itspaulinab.blogspot.com/2012/05/konkurs.html! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pomysłu na obiadokolacje...Dzięki! Właśnie takiej inspiracji potrzebowałam.
    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń